Folklorna sekcija

Materijalno i duhovno bogatstvo srpskog naroda na ovim prostorima gde Srbi žive, tako i u ovoj oblasti je poznato širom zemaljskog šara, pre svega po svojoj originalnosti, živopisnosti i različitosti narodnih nošnji, igara, instrumenata, itd. sto sve zavisi kojoj folklornoj zoni pripada,
Folklorna sekcija, tačnije Ansambl za narodne pesme i igre KUD Branislav Nusić ima osnovni zadatak da neguje, razvija i usavršava na svim nivoima lepotu srpske narodne igre i pesme, svakako zavičaja u kojem deluje ali i ostalih delova nacionalnog prostora, pre svega iz matice Srbije, kao i drugih naroda, naročito pravoslavne provenijencije.
Za kratko vreme nakon obnove rada Društva ansambl je uigrao i po katkad do perfekcije usavršio pojedine igračke sekvence, različitog karaktera. Scenska disciplina, vizualna lepota i kolorit različitih narodnih nošnji, to je ono sto krasi ansambl i izaziva respekt kod publike.
To je posledica stručnog rada vrlo dobrog korepetitora i koreografa Milana Cvijanovića, sadašnjeg umetničkog rukovodioca ansambla i svakako darovite generacije sada već iskusnih igrača i igračica.
Srpskim narodnim igrama iz Baranje, zap. Srema, igrama iz Mačve, Banata, Šumadije, Ponišavlja itd. da samo istaknemo neke, uvek dopadljivim i umetnički nadahnutim izvođenjem dopunjava se nacionalni repertoar ali se postepeno popunjava i igrama drugih naroda, napr. igrama iz istočne Makedonije, Bunjevačkim itd.

Predivne narodne nošnje, šarm mladosti, ljupkost u igranju. očaravajuća muzika za kratko vreme pružila je mogućnost scenskog nastupa na brojnim scenama u zemlji i inostranstvu. Gostovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Poljskoj, Švicarskoj, Mađarskoj, Bosna i Hercegovini, Srbiji i naravno Hrvatskoj reprezentuju vrednost srpskog folklora i društva u celini.
Od obnove pa do danas ansambl je imao 129 javnih nastupa od kojih su po svom značaju posebno važni koncerti u Šidu, Krupnju, Novom Bečeju, Palama, Tesliću, Badenu – Švicarska, Valjevu, Novom Sadu, Bajmoku, Apatinu, Osijeku, Zagrebu itd.

Najvažniji postignuti uspjesi III mjesto na Međunarodnoj smotri folklora održanoj u Borovu 2001 god, Srebrna plaketa na evropskoj smotri folklora održanoj na Palama 2003 god, II mjesto na Saboru izvornog stvaralaštva održanog u Tesliću 2003 god, bronzana Plaketa sa evropske smotre folklora u Badenu – Švicarska 2004 god, Pehar za najbolji ansambl diaspore Zlatni Opanak održanom u Valjevu 2005 god, te ostali mnogobrojni uspjesi kako u zemlji, tako i u inozemstvu.
Dodajmo i to da folklorna sekcija ima dve dečje grupe, grupu juniora i prvi igrački ansambi. Kroz školu folklora je prošlo 420 članova od kojih je aktivno 85. Prvi ansambl broji 32 aktivna člana. Izvode se koreografije poznatih srpskih autora Jelene Dopuđe, Dragomira Vukovića – Kljace, Čedomira Ristića, Radovana Grcića i naravno Milana Cvijanovica. Stalni muzički saradnik je harmonikaš Novica Todić u narodnom orkestru.