O nama

Tradiclja kulturno-umčlnickog amatcrizmaje izuzetno velika na ovim prostorima Srema. pa tako i u Borovu gde je sedište KUD “Branislav Nusic”.
Prebogata istorijska prošlost i materijalni kulturni dokazi živo svedoče da su u različirim društvenim uslovima stvarana kulturna dobra a kulturno umetnički amaterizam je najčešci oblik stvaralaštva.
Dolaskom i naseljavanjem Srba u baranji. istočnoj Slavoniji i zapadnom Sremu nastavljaju se umetničke tradicije i navike donesene i prenesene naseljavanjem. Boiji i bezbedniji uslovi stvarali su pretpostavke za još bolji duhovni i stvaralački rad a srednjoevropski uticaji doprineli su čestim ukrstanjem tradicije i novih kretanja u kultiri posebno.
Tako se staroj srpskoj nosnji dodaja novi motivi, uče se svirati novi muzicki instrumenti, igraju se građanske igre, pa i Srbi imaju svuje balove, one “svetosavske” čuvajući pravoslavne i druge narodne običaje.
Sadašnje kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” nakon kraćeg perioda stagnacije u novom društvenom i istorijskom miljeu a novim entuzijazmom i snagom nastavlja slavne tradicije različitih srpskih udruženja.

Osnovano 1951. godine. pa ponovo oživljavanje 1996. godine zadržava taj naziv time se odužujući slavnom srpskom piscu i komediografu.
Ljubav prema pozorištu ali i prema folkloru, tamburi, pesmi i likovnom stvaralaštvu dali su ugled ovome društvu U njegovim prostorijama čuje se stara i nova srpska pesma, svatovska igra iz Srema all i ona šumadijska, mačvanska. kao i drugih naroda. Za kratko vreme ud obnove KUD “Branislav Nušić” ima četiri sekcije:Folklorna, Dramsko – recitatorska, Tamburaška i Likovna. U sklopu Folklorne sekcije imamo grupu veterana, I ansambl, srednja dječja grupa i najmlađa grupa sa oko 160 aktivnih članova. Već su gostovali u mnogim mestima, pa i na međunarodnim festivalima a uzbuđenja među mladima bilo je napretek.
Najvažnija putovanja u inozemstvu su: Grčka, Bugarska, Poljska, Švicarska, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora. To je ona lepora i šarm mladosti koja uz slarije članove živi intenzivnim kulturnin i umetničkim životom.
Bez njih, reklo bi se bez preterivanja, nebi bilo ni sada tradicionalnog “Borovskog leta” u sklopu “Dana Borova” – opštinske kulturne, privredne, sportske i turističkc manifestacije.
Moramo se prisetiti značajnih i zaslužnih članovu Društva iz ranijeg perioda koji su doprineli njegovom razvoju a to su: Živojin Topalović, prvi predsednik, Dominka Topalović, Kata Đurđević, Veselin Rašeta, Spomenka Aćimović i Boško Mandić, članovi upravnog odbora.
Za sadašnji rad, organizaciju materijalniu podršku, nabavku narodnih nosnji i instrumenata, te potrebe dramske i likovnc sekcije zaslužno je sadašnje predsedništvo Društva.